Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2019 20:56 - ОТКРИХМЕ "ПЛОВДИВ ЦУЗАМЕН"
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 4428 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Таман бяхме свикнали с „ПЛОВДИВ ТОГЕДЪР”, а се оказа, че ставало дума за „ПЛОВДИВ ЦУЗАМЕН”.

Откриването беше реализирано от немски екип – режисьори, сценаристи, хореографи, технически персонал и т.н.Че даже и диджей – щото в този град тази професия е непозната.

Даже „свързващите текстове” между отделните номера в програмата били дело на „немски драматург”.

Симпатични премръзнали пловдивски момчета и момичета рецитираха текстове в стил „монтаж”, какъвто техните баби и дядовци рецитираха като пионерчета: първи глас – втори глас – всички заедно....Само че тогава тези „монтажи” можеха безплатно да се препишат от списание „Художествена самодейност”. И темата „Заедно” в тях беше свързана с дружбата между бели, жълти, черни...По същия халтураджийски начин. Какво се е променило?

Пловдив – градът на толкова големи поети и писатели, не можа да предложи достойна фигура да напише десетина реда за Пловдив.

Слава богу, водещата на събитието беше пловдивчанка – Лили Бързева, която се представи блестящо. Зад кадър четяха софиянци – е, слава богу, не бяха немци.

От програмата се запомниха кукерите с тяхната атрактивна визия, но те нямат нищо общо с пловдивската култура. Въобще възможността да се представи многовековната пловдивска култура или поне някои уникални специфики, бе престъпно проиграна.

Припомняме, че Пловдив спечели надпреварата  за културна столица, експлоатирайки старата си слава на етнически толерантен град.

Темата „Заедно” бе интерпретирана на откриването изключително деликатно – никакви цигани, никакви роми – общи лицемерни приказки, а Мария Габриел пренесе посланието „Заедно” някъде към Брюксел.

Достатъчно е човек да прочете т.н. Апликационна книга, която е пълна с обещания . включително ликвидиране на гетото, и да прецени огромните разминавания между обещано и планирано в крайна сметка - https://issuu.com/plovdiv2019/docs/qbook_bulgarian.

Що така никой не благодари на основната фигура, благодарение на която спечелихме надпреварата – също немец, подготвил тази книга. Май тепърва ще му се разплащаме. На него дължим и огромния гаф с Адата, но това е друга тема.

Та големият проблем е за потенциала на този град. Който не можа да излъчи професионалисти за събития от такъв мащаб, а взема пример от „Лудогорец”.

Отделен проблем е броят на дошлите около кулата – тема на предстоящи дискусии.

За съжаление, сбъднаха се най-лошите ни предчувствия – Бойко Борисов не дойде демонстративно, Министерският съвет беше представен от прост министър – този на културата, който Иван Тотев представи като „голям приятел на Пловдив”, но в гласа му се усети забележима ирония.

Президентът нямаше и намерение да дойде, но се надявахме  поне Илиана Йотова да ни уважи. Не чухме името й. Колко са дошли от поканените 500 официални лица и поне 180 журналисти –никога няма да разберем.

Многомилионната инвестиция в откриването достигна до незнайно колко зрители на БНТ в едно 55  минутно излъчване.  След което се продължи с „лайф стриминг” в ютуб, което не си струва масрафа.

Сега някой да не каже, че изливаме помия. Който иска да спори – да спори.

Освен това трябва да с огромен респект да се отнесем към труда на стотиците организатори, на доброволците, на немските екипи, които ни представиха едно впечатляващо шоу. А че е можело да изглежда и по друг, по-пловдивски начин – да кажат пловдивчани.

Длъжни сме да отговорим на многобройните запитвания – особено на тези, които не употребяват „лайф-стриминга”,защо Пловдивската телевизия не е предавала откриването. Ами защото от 5 години Фондацията Пловдив 2019 се прави, че не забелязва, че този град има и телевизия. Единственият ни опит да подадем  ръка за сътрудничество бе посрещнат с убийствено пренебрежение. Може би е по-добре, защото сега не се чувстваме ангажирани. Да му мислят онези, които трябва да си обработват полученото...

 




Гласувай:
7



1. deathmetalverses - Честита Нова 2019 година
12.01.2019 21:05
Бате Евгений! Да си жив и здрав, все така с младежки дух и устрем, професионалист - телевизионер от световна величина! Извинявам се, че ти честитя чак сега, но имах лични проблеми и ми беше крив светът - всеки човек има такива моменти.... Напълно съм съгласен с тебе - когато фактите говорят, както казват древните, и боговете мълчат.... Приятен уикенд!
цитирай
2. azbgisveta - Много добре си го написал!
12.01.2019 22:12
Пълно пренебрежение от страна на властимащите! А можеше да дойдат поне на откриването - страх ли ги беше, студено ли - не е ясно.
цитирай
3. krumbelosvet - Напълно съгласен
13.01.2019 00:03
Да, "монтаж" от училищните салони. Срам. Дали е неумишлено? Немец ли го е писал или "някой от Германия"? Щото ми се чуха и джендърски, и про-мигрсмтски нотки в досадното позорище.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9456014
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031